Behandling af depression hos PsykologNord

Ring for at få en tid til behandling inden for 24 timer
Bestil tid


Har du i længere tid følt dig tom og trist uden spor af glæde?

Hvad er depression?

Depression mærkes som en markant ændring i stemningslejet med nedsat humør, aktivitetsniveau og lav selvvurdering. Det er forskelligt fra person til person, hvordan og i hvilken grad depressionen kommer til udtryk. Nogle vil opleve nedtrykthed, mens andre vil beskrive sig selv som følelsesforladte. Det kan også være, at irritabilitet, angst eller fysisk ubehag fylder mest.

Typiske kendetegn ved depression er, at aktiviteter og samværet med venner og familie, der tidligere vakte glæde og begejstring, nu synes udmattende, uoverskueligt eller meningsløst. Det kan for eksempel være fornøjelsen ved at spise et godt måltid mad, nyde kunst eller være intim med sin partner, der nu opleves anderledes utilfredsstillende end før.
Depression er en lidelsesfuld affære, som mange mennesker kender til. Typisk kan belastende begivenheder og store livsændringer ved fx tab af en elsket udvikle sig til en depressiv episode. Andre gange opstår depressionen uafhængigt af en konkret begivenhed. Ofte vil søvnen svækkes, og kostvanerne ændres. Nogle dage glemmer du måske at spise eller mister lysten til at være til.

Det kan føles utroligt ensomt og hårdt at komme igennem dagens gøremål, når depressionen udmatter i så høj grad, at fx det at børste tænder kan virke uoverkommeligt. Med behandling kan depressionen lindres og forsvinde efter nogle måneder. Det er dog almindeligt, at depressive episoder kan vende tilbage og vare ved i længere tid ad gangen.

Læs mere om depression

Vinterdepression også kaldet vintertræthed er ikke en officiel medicinsk diagnose. Det opleves som et sæsonpræget nedsat stemningsleje i den mørke efterårs- og vinterperiode, hvor dage uden dagslys påvirker nogle mere end andre. Ofte er der et øget behov for søvn, mangel på energi, øget appetit og nedsat lyst til sex og socialt samvær. Symptomerne kan lindres med kropslig bevægelse og forsvinder igen, når de solrige dage vender tilbage. Nogle rejser til solrige lande eller anvender lysbehandling.

Bestil tid

Søvnløshed er en forstyrrelse i evnen til at falde i søvn og opleves ofte hos folk med depression. Mange vil opleve, at søvnen er afbrudt, og at man ikke vågner udhvilet næste dag. Fysisk træning og god søvnhygiejne kan hjælpe til en bedre søvn, men ofte vil søvnløsheden skulle tilgås ved at arbejde i dybden med det bagvedliggende problem.

Bestil tid
Bestil tid

Hvordan behandles depression hos en psykolog?

Samspillet mellem dig selv og det miljø, du færdes i, har stor betydning for, hvordan depressionen udspiller sig. Psykologen vil både forsøge at nærme sig en forståelse for den aktuelle depressions årsag og vil i samarbejde med dig bevæge sig henimod en dybere indsigt i din historie og erfaring med lignende episoder.

Psykologen vil i fællesskab med dig undersøge de indre psykologiske konflikter, der kan tænkes at have en forbindelse med din aktuelle depressive episode. Det vil også være psykologens rolle at hjælpe med at gennemarbejde eventuelle ubevidste konflikter med udgangspunkt i dine følelser og relationer til mennesker omkring dig.
Det er almindeligt, at depressive episoder påvirker selvtilliden, og ofte vil man bebrejde sig selv for tingenes tilstand. En øget selvkritik kan være meget opslidende for dit sind og din krop. Dine nære relationer vil ofte være gode støtter i den svære periode, og det er vigtigt at række ud og være åben omkring de svære følelser og tanker.

Psykologen vil kunne hjælpe dig med at blive kendt med depressionens natur, så det bliver muligt at forebygge nye episoder, og du med tiden vil blive i stand til at genopdage glæden i dit liv.

PsykologNord behandler let-moderat depression, mens sværere depressioner henvises til Psykiatrien.

Du kan læse mere om depression på Depressionsforeningens hjemmeside.